Profile ras na farmie Ecoterra
W Ecoterra hodujemy bydło mięsne ras: Charolais oraz Limousin.
W naszym gospodarstwie staramy się stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych warunków bytowania tych zwierząt. Pożywnie, dostęp do wody, schronienie, możliwości zaspokojenia potrzeb zgodnych z instynktem, poczucie bezpieczeństwa oraz możliwość wypasania się pod gołym niebem to najważniejsze, co trzeba zapewnić zwierzętom, aby odwzajemniły się dobrem płodności i przyrostami.

Charolais

Rasa Charolais to największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna.
Zgodnie z oficjalnymi dokumentami, historia białej rasy Charolais sięga 878 roku. Wywodzi się od bydła roboczego i tworzyło się na żyznych pastwiskach łagodnego klimatu Francji.
Obecnie bydło sprowadzane jest z centralnej części Francji, z okolic dawnej prowincji noszącej nazwę Charolles.
Bydło to charakteryzuje się wybitnym umięśnieniem i dość grubą kością.
Cechy charakterystyczne rasy Charolais
- Bydło dużego kalibru i dobrze umięśnione. Byki osiągają wagę do 1400 kg, krowy – do 900 kg.
- Rasa późno dojrzewająca.
- Zwierzęta o jednolitym białym lub lekko słomkowym umaszczeniu, śluzawica,rogi i racice są jasne.
- Tusze o dobrej wybojowości utrzymywanej na poziomie 55-60%. W klasyfikacji EUROP najczęściej osiągają klasę U, bardzo rzadko schodzą poniżej R+.
Mięso bydła mięsnego rasy Charolais uznawane jest za jedno z najlepszych pod kątem jakości. Cechuje je głęboka, ciemna barwa oraz delikatne otłuszczenie gwarantujące soczysty smak. To „haute couture” wśród mięs.
Limousin

Rasa Limousine jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych ras bydła mięsnego na świecie.
Pochodzi z Francji gdzie obecnie utrzymywana jest najliczniejsza czystorasowa populacja tych zwierząt.
Choć pierwsza, oficjalna księga hodowlana rasy Limousin pochodzi z 1886 roku, jej historia liczy ponad 200 lat.
Cechy charakterystyczne rasy Limousin
- Bydło średniego kalibru-krowy uzyskują 650-850 kg przy wysokości 137 cm w kłębie, zaś buhaje 1200 przy wysokości 143 cm.
- Bydło o wysokim umięśnieniu oraz charakterystycznym ubarwieniu (jednolicie czerwone, w różnych odcieniach, od ciemno-wiśniowego do jasnoczerwonego, z rozjaśnieniem sierści wokół śluzawicy, oczu, w pachwinach i na kończynach).
- Bardzo dobra płodność, łatwość wycieleń, doskonała wybojowość i wydajność rzeźna.
- Duża zdolność przystosowawcza i adaptacyjna do różnych warunkach środowiskowych.
Mięso bydła mięsnego rasy Limousin jest stosunkowo chude oraz bardzo kruche, czym zdobywa podniebienia amatorów dobrej jakości wołowiny.