Profile ras na farmie Ecoterra

W Ecoterra hodujemy bydło mięsne ras: Charolais oraz Limousin.

W naszym gospodarstwie staramy się stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych warunków bytowania tych zwierząt. Pożywnie, dostęp do wody, schronienie, możliwości zaspokojenia potrzeb zgodnych z instynktem, poczucie bezpieczeństwa oraz możliwość wypasania się pod gołym niebem to najważniejsze, co trzeba zapewnić zwierzętom, aby odwzajemniły się dobrem płodności i przyrostami.

Charolais

Rasa Charolais to największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna.

Zgodnie z oficjalnymi dokumentami, historia białej rasy Charolais sięga 878 roku. Wywodzi się od bydła roboczego i tworzyło się na żyznych pastwiskach łagodnego klimatu Francji.

Obecnie bydło sprowadzane jest z centralnej części Francji, z okolic dawnej prowincji noszącej nazwę Charolles.

Bydło to charakteryzuje się wybitnym umięśnieniem i dość grubą kością.

Cechy charakterystyczne rasy Charolais

  • Bydło dużego kalibru i dobrze umięśnione. Byki osiągają wagę do 1400 kg, krowy – do 900 kg.
  • Rasa późno dojrzewająca.
  • Zwierzęta o jednolitym białym lub lekko słomkowym umaszczeniu, śluzawica,rogi i racice są jasne.
  • Tusze o dobrej wybojowości utrzymywanej na poziomie 55-60%. W klasyfikacji EUROP najczęściej osiągają klasę U, bardzo rzadko schodzą poniżej R+.

Mięso bydła mięsnego rasy Charolais uznawane jest za jedno z najlepszych pod kątem jakości. Cechuje je głęboka, ciemna barwa oraz delikatne otłuszczenie gwarantujące soczysty smak. To „haute couture” wśród mięs.

Limousin

Rasa Limousine jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych ras bydła mięsnego na świecie.

Pochodzi z Francji gdzie obecnie utrzymywana jest najliczniejsza czystorasowa populacja tych zwierząt.

Choć pierwsza, oficjalna księga hodowlana rasy Limousin pochodzi z 1886 roku, jej historia liczy ponad 200 lat.

Cechy charakterystyczne rasy Limousin

  • Bydło średniego kalibru-krowy uzyskują 650-850 kg przy wysokości 137 cm w kłębie, zaś buhaje 1200 przy wysokości 143 cm.
  • Bydło o wysokim umięśnieniu oraz charakterystycznym ubarwieniu (jednolicie czerwone, w różnych odcieniach, od ciemno-wiśniowego do jasnoczerwonego, z rozjaśnieniem sierści wokół śluzawicy, oczu, w pachwinach i na kończynach).
  • Bardzo dobra płodność, łatwość wycieleń, doskonała wybojowość i wydajność rzeźna.
  • Duża zdolność przystosowawcza i adaptacyjna do różnych warunkach środowiskowych.

Mięso bydła mięsnego rasy Limousin jest stosunkowo chude oraz bardzo kruche, czym zdobywa podniebienia amatorów dobrej jakości wołowiny.