Hodowla i chów bydła mięsnego
W Ecoterra prowadzimy hodowlę i chów bydła mięsnego. Posiadamy stado liczące ok. 400 sztuk, w tym 240 krów matek. Głównym celem naszej hodowli jest należyty dobór zwierząt i ciągły rozwój stada, pozwalający na osiągnięcie pozycji lidera wśród hodowców materiału hodowlanego.
Podstawowym zabiegiem w hodowli jest odpowiednia selekcja zwierząt, dlatego staramy się wybierać najlepszych osobników na rodziców kolejnego pokolenia. Zwracamy szczególną uwagę na wartość hodowlaną buhajów, których zakupu dokonujemy wyłącznie w stacjach hodowlanych.
Nasi wykwalifikowani specjaliści na miejscu doglądają stado. Dbają o odpowiednie żywienie zwierząt, stan zdrowotny i właściwą organizację rozrodu. Dobra kondycja odsadków z Naszej hodowli to zasługa fachowej organizacji pracy całego zespołu i współpracy z doświadczonym lekarzem weterynarii.
Rasy
- Charolais z linii kanadyjskiej
- Limousin
- Angus Czerwony (eksperymentalnie)
Zdrowie
Nasze stado mięsne jest wolne od chorób: gruźlicy, brucelozy i enzootycznej białaczki bydła.
Prowadzimy szeroko zakrojoną profilaktykę zdrowotną względem zwierząt, zapewniając:
- Regularne szczepienia
- Regularne odrobaczania
- Stałą ochronę przed owadami w okresie wypasu
System wycieleń
- Zimowy
- Wczesnowiosenny
Badania samic na cielność wykonywane są na zakończenie każdego sezonu pastwiskowego.
Wypas i karmienie
- W okresie wiosna-lato-jesień zwierzęta przebywają na ogrodzonych, wyposażonych w stałe źródło wody pastwiskach. Bydło jest wypasane w sposób kwaterowy rotacyjny.
- W okresie zimowym zwierzęta przebywają w budynkach inwentarskich. Podstawą wyżywienia jest TMR z pasz uprawianych w naszym gospodarstwie (kiszonka z kukurydzy, słoma, siano, sianokiszonka).
Ilość zadawanej paszy odbywa się według dawek żywieniowych.