Hodowla i chów bydła mięsnego

W Ecoterra prowadzimy hodowlę i chów bydła mięsnego. Posiadamy stado liczące ok. 400 sztuk, w tym 240 krów matek. Głównym celem naszej hodowli jest należyty dobór zwierząt i ciągły rozwój stada, pozwalający na osiągnięcie pozycji lidera wśród hodowców materiału hodowlanego.

Podstawowym zabiegiem w hodowli jest odpowiednia selekcja zwierząt, dlatego staramy się wybierać najlepszych osobników na rodziców kolejnego pokolenia. Zwracamy szczególną uwagę na wartość hodowlaną buhajów, których zakupu dokonujemy wyłącznie w stacjach hodowlanych.

Nasi wykwalifikowani specjaliści na miejscu doglądają stado. Dbają o odpowiednie żywienie zwierząt, stan zdrowotny i właściwą organizację rozrodu. Dobra kondycja odsadków z Naszej hodowli to zasługa fachowej organizacji pracy całego zespołu i współpracy z doświadczonym lekarzem weterynarii.

Rasy

  • Charolais z linii kanadyjskiej
  • Limousin
  • Angus Czerwony (eksperymentalnie)

Zdrowie

Nasze stado mięsne jest wolne od chorób: gruźlicy, brucelozy i enzootycznej białaczki bydła.

Prowadzimy szeroko zakrojoną profilaktykę zdrowotną względem zwierząt, zapewniając:

  • Regularne szczepienia
  • Regularne odrobaczania
  • Stałą ochronę przed owadami w okresie wypasu

System wycieleń

  • Zimowy
  • Wczesnowiosenny

Badania samic na cielność wykonywane są na zakończenie każdego sezonu pastwiskowego.

Wypas i karmienie

  • W okresie wiosna-lato-jesień zwierzęta przebywają na ogrodzonych, wyposażonych w stałe źródło wody pastwiskach. Bydło jest wypasane w sposób kwaterowy rotacyjny.
  • W okresie zimowym zwierzęta przebywają w budynkach inwentarskich. Podstawą wyżywienia jest TMR z pasz uprawianych w naszym gospodarstwie (kiszonka z kukurydzy, słoma, siano, sianokiszonka).

Ilość zadawanej paszy odbywa się według dawek żywieniowych.