Profile ras na farmie Ecoterra

W Ecoterra hodujemy bydło mięsne trzech ras: Charolais, Limousin oraz eksperymentalnie – Angus Czerwony.

W naszym gospodarstwie staramy się stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych warunków bytowania tych zwierząt. Pożywnie, dostęp do wody, schronienie, możliwości zaspokojenia potrzeb zgodnych z instynktem, poczucie bezpieczeństwa oraz możliwość wypasania się pod gołym niebem to najważniejsze, co trzeba zapewnić zwierzętom, aby odwzajemniły się dobrem płodności i przyrostami.

Charolais

Rasa Charolais to największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna.

Zgodnie z oficjalnymi dokumentami, historia białej rasy Charolais sięga 878 roku. Wywodzi się od bydła roboczego i tworzyło się na żyznych pastwiskach łagodnego klimatu Francji.

Obecnie bydło sprowadzane jest z centralnej części Francji, z okolic dawnej prowincji noszącej nazwę Charolles.

Bydło to charakteryzuje się wybitnym umięśnieniem i dość grubą kością.

Cechy charakterystyczne rasy Charolais

  • Bydło dużego kalibru i dobrze umięśnione. Byki osiągają wagę do 1400 kg, krowy – do 900 kg.
  • Rasa późno dojrzewająca.
  • Zwierzęta o jednolitym białym lub lekko słomkowym umaszczeniu, śluzawica,rogi i racice są jasne.
  • Tusze o dobrej wybojowości utrzymywanej na poziomie 55-60%. W klasyfikacji EUROP najczęściej osiągają klasę U, bardzo rzadko schodzą poniżej R+.

Mięso bydła mięsnego rasy Charolais uznawane jest za jedno z najlepszych pod kątem jakości. Cechuje je głęboka, ciemna barwa oraz delikatne otłuszczenie gwarantujące soczysty smak. To „haute couture” wśród mięs.

Limousin

Rasa Limousine jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych ras bydła mięsnego na świecie.

Pochodzi z Francji gdzie obecnie utrzymywana jest najliczniejsza czystorasowa populacja tych zwierząt.

Choć pierwsza, oficjalna księga hodowlana rasy Limousin pochodzi z 1886 roku, jej historia liczy ponad 200 lat.

Cechy charakterystyczne rasy Limousin

  • Bydło średniego kalibru-krowy uzyskują 650-850 kg przy wysokości 137 cm w kłębie, zaś buhaje 1200 przy wysokości 143 cm.
  • Bydło o wysokim umięśnieniu oraz charakterystycznym ubarwieniu (jednolicie czerwone, w różnych odcieniach, od ciemno-wiśniowego do jasnoczerwonego, z rozjaśnieniem sierści wokół śluzawicy, oczu, w pachwinach i na kończynach).
  • Bardzo dobra płodność, łatwość wycieleń, doskonała wybojowość i wydajność rzeźna.
  • Duża zdolność przystosowawcza i adaptacyjna do różnych warunkach środowiskowych.

Mięso bydła mięsnego rasy Limousin jest stosunkowo chude oraz bardzo kruche, czym zdobywa podniebienia amatorów dobrej jakości wołowiny.

Angus Czerwony

Pierwsze wzmianki o rasie Angus Czerwony pochodzą z czasów Wikingów, około 10 wieku. Początkowo, zarówno czarne, jak i czerwone osobniki, wpisywane były do jednej księgi hodowlanej.

Oficjalnie rasa czerwona została uznana dopiero w 1954 roku, wraz z powstaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Angusa Czerwonego.

Cechy charakterystyczne rasy Angus Czerwony

  • Bydło bezrożne rasy szkockiej, o czerwonym umaszczeniu odróżniającym je od czarnego Aberdeen Angus.
  • Zwierzęta małego kalibru i o łagodnym temperamencie.
  • Bardzo duża żywotność, odporność na choroby, zdolność dostosowywania się do różnych warunków klimatycznych oraz duża przydatność do chowu pastwiskowego.

Mięso bydła mięsnego rasy Angus Czerwony posiada wysoki stopień marmurkowatości, przez co jest jednym z najbardziej pożądanych przez, ceniących sobie wysoką jakość, rzeźników i restauratorów.